Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Stem Κατασκευή 1 Καταπελτης

Παιδιά πάμε να δούμε την παρακάτω εικονα
Πάμε να παρατηρήσουν και να απαντήσουμε στις ερωτήσεις 
1.Σας θυμίζει κατι;
2. Με τι υλικά είναι φτιαγμένο; 
Κάντε μια λίστα με τα υλικά. 
3. Πως πιστεύετε ότι λειτουργεί;

Ο καταπέλτης είναι μια αρχαία πολεμική μηχανή. 
Πάμε να δούμε το βίντεο που ακολουθεί. 
Κάποια χαρακτηριστικά του καταπέλτη μπορούμε να διαβάσουμε στην ιστοσελίδα που ακολουθει:

Πάμε να απαντησουμε:
1.ποτε φτιάχτηκε ο καταπέλτης; 
2. Σε ποια χωρα/πολη
3.πως λειτουργούσε; 
5.ποιοι το χρησιμοποιούσαν; 


Παιδιά πάμε να δημιουργησουμε
Υλοποίηση κατασκευής 🤩

stem 3

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Δ τάξη


https://www.explorepafos.org/place/%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CF%8D%CF%83%CE%BF%CF%85/

Οικία του Διονύσου είναι ένα από τα πάμπολλα αξιοθέατα πολιτισμού μέσα στον τεράστιο χώρο του Αρχαιολογικού Πάρκου Κάτω Πάφου, δυτικά του Αρχαίου Ωδείου Πάφου και της Αγοράς.

Ένας ακόμα χώρος που περιέχει μερικά από τα μοναδικά ψηφιδωτά της Πάφου, το πολυτελές κτίσμα 2.000 τετραγωνικών μέτρων της ρωμαϊκής περιόδου που ανήκει στον τύπο της ελληνιστικής οικίας, θεωρείται από τα σημαντικότερα μνημεία παγκοσμίως. Η Οικία του Διονύσου χτίστηκε στα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ. και καταστράφηκε με τους σεισμούς των αρχών του 4ου αιώνα. Ανήκε πιθανότατα σε κάποιο μέλος της ρωμαϊκής διοίκησης ή σε κάποιον πλούσιο κάτοικο της Πάφου, ενώ οφείλει την σημερινή ονομασία του στα θέματα των ψηφιδωτών παραστάσεων που βρέθηκαν μέσα στο οίκημα και στα οποία απεικονίζεται ως επί το πλείστον ο θεός Διόνυσος.

Η ρωμαϊκή οικία διαθέτει αίθριο και δεξαμενή, με πλούσιο επιδαπέδιο ψηφιδωτό διάκοσμο και είχε οικοδομηθεί πάνω σε προγενέστερα κτίσματα, το αρχαιότερο από τα οποία είναι ένα ιερό λαξευμένο πάνω σε βράχο.

Τα ευρήματα ήρθαν στο φως το ‪1962-1965‬ από το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου υπό την επίβλεψη του τότε εφόρου Κυριάκου Νικολάου και αφορούν το επιβλητικό οικοδόμημα και τα 40 του δωμάτια που αναπτύσσονται γύρω από μια περίστυλη αυλή, η οποία αποτελούσε τον πυρήνα του κτιρίου. Είναι το πρώτο κτίριο με ψηφιδωτά δάπεδα που αποκαλύφθηκε στην Πάφο και σήμερα έχει αναστηλωθεί με ξύλινες πλατφόρμες που κινούνται περιμετρικά του χώρου, ενώ ξύλινη είναι επίσης όλη η εσωτερική επένδυση.

Στην είσοδο της οικίας, υπάρχει δάπεδο κατασκευασμένο με θαλάσσια βότσαλα, το οποίο απεικονίζει το μυθικό θαλάσσιο τέρας Σκύλλα και ανήκει σε προγενέστερο ελληνιστικό κτίριο. Το ένα τέταρτο του κτίσματος (τα 556 τετραγωνικά μέτρα) καλύπτεται από τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά δάπεδα με όμορφα και πολλά χρώματα που απεικονίζουν μυθολογικά θέματα σε σχέση με το θεό του κρασιού, όπως «ο θρίαμβος του Διονύσου», πάνω σε άρμα που το σέρνουν δυο πάνθηρες με τη συνοδεία του Βάκχου και ακόλουθούς του,  καθώς και σκηνές όπου εικονίζονται ο Διόνυσος και η Ακμή. Άλλα θέματα στα ψηφιδωτά είναι ο Ικάριος και οι βοσκοί, «Σκηνές τρύγου», σκηνές από κυνήγι, η προσωποποίηση των 4 εποχών, ενώ υπάρχουν και θέματα όπως ένα παγώνι, ο έρωτας, «Φαίδρα και Ιππόλυτος», «Πύραμος και Θίσβη», «Ικάριος και Διόνυσος», «Ποσειδώνας και Αμυμώνη». Άλλα ψηφιδωτά έχουν γεωμετρική διακόσμηση, τετράφωνα, τρίγωνα, αστέρια και άλλα.

Στην Οικία του Διονύσου, περιδιαβαίνοντας τις πλατφόρμες πάνω από τα δάπεδα με τις αρχαίες ψηφίδες, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα μοναδικά ψηφιδωτά και να ενημερωθεί από τις αντίστοιχες πινακίδες.

Οικία του Διονύσου

Κάτω Πάφος


https://www.google.com/maps/@34.7578068,32.4063172,3a,75y,332.19h,85.56t/data=!3m7!1e1!3m5!1sAF1QipMmo4dqucPjCdEtZKujud-ZZBjko1kkws

Excel Test

ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Ετικέτες